Oszustwa karuzelowe w podatku VAT w kontekście działań kontroli skarbowej - Mielniczuk-Stelmach, Marta (Carousel fraud in VAT in fiscal inspectorate activities., 2017)
Celem opracowania jest charakterystyka przestępstw karuzelowych w podatku VAT, z uwzględnieniem specyficznych ról odgrywanych przez podmioty biorące udział w oszukańczym procederze, dokonana również poprzez pryzmat ich cech szczególnych, których zidentyfikowanie przez organy kontroli skarbowej daje asumpt do podjęcia określonych działań w celu przerwania zachowań niezgodnych z prawem podatkowym. W dalszej części artykułu dokonano analizy danych statystycznych dotyczących działań kontroli skarbowej w Polsce w latach 2012-2016, z których wynika, iż organy państwa coraz trafniej typują podmioty do postępowań kontrolnych, z roku na rok wzrasta kwota i udział procentowy ustaleń z tytułu podatku VAT, a także liczba i wartość wykrywanych nierzetelnych faktur VAT. Taka tendencja daje szansę na skuteczną walkę organów państwa i przerwanie niezwykle groźnego dla Skarbu Państwa przestępczego procederu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 488, s. 126-135
Keywords: podatek VAT; karuzele podatkowe; kontrola skarbowa; VAT; carousel fraud in VAT; fiscal control