Wpływ nieściągalnych wierzytelności na podstawę opodatkowania podatkiem dochodowym – wybrane problemy - Matysek, Grzegorz (The impact of uncollectable debts on the basis of income tax – selected issues, 2017)
Analiza orzecznictwa sądów administracyjnych, stanowisk organów podatkowych oraz poglądów przedstawianych w doktrynie pozwala na postawienie tezy o braku odpowiednio precyzyjnych norm prawnych regulujących w podatkach dochodowych skutki zdarzeń, których przedmiotem są wierzytelności. Z uwagi na to, że wierzytelności są naturalnym elementem życia gospodarczego, istniejący w tym zakresie stan niepewności prawa można uznać za jeden z istotnych mankamentów systemu opodatkowania dochodów przedsiębiorców w Polsce. Celem artykułu jest próba rozstrzygnięcia zagadnienia, jakie przesłanki prawne i ekonomiczne winny decydować o zasadach ustalania wartości wierzytelności nieściągalnych, które – dzięki zakwalifikowaniu ich do kategorii kosztów uzyskania przychodów – wywierają istotny wpływ na wysokość podstawy opodatkowania podatkiem dochodowym. W artykule zaprezentowana została argumentacja wskazująca na konieczność zmiany obowiązujących w tym zakresie regulacji prawnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 488, s. 114-125
Keywords: opodatkowanie dochodów przedsiębiorców; wierzytelności nieściągalne; podatek dochodowy; koszty uzyskania przychodów; taxation of entrepreneurs’ income; uncollectable debts; income tax; revenue earning costs