Limitowanie odliczania odsetek jako kosztów w podatku dochodowym w Republice Federalnej Niemiec – istota i skutki - Leszczyłowska, Anna (Limitation of interest deductibility in the corporate income tax in Germany – the idea and its consequences, 2017)
W Republice Federalnej Niemiec od 2008 roku wprowadzono barierę odsetkową (Zinsschranke), która polega na limitowaniu możliwości odliczania odsetek jako kosztów w podatku dochodowym i należy do grupy rozwiązań w zakresie niedostatecznej kapitalizacji. Celem artykułu jest omówienie istoty i skutków ekonomicznych bariery odsetkowej stosowanej w RFN. Kwestie te nie były dotąd przedmiotem analizy w Polsce, mimo że sposób limitowania odliczania odsetek w Niemczech jest rozwiązaniem istotnym również z polskiej perspektywy. Rozwiązanie to służy jako wzór w propozycji OECD zmierzającej do ograniczenia erozji podstawy opodatkowania i transferu dochodów (BEPS) oraz jest zgodne z zaleceniami unijnej dyrektywy o przeciwdziałaniu unikaniu opodatkowania. Ponadto w ostatnich latach w różnych państwach nastąpiły modyfikacje reguł dotyczących niedostatecznej kapitalizacji. Wyraźnie wzrosła liczba państw stosujących regulacje podobne do niemieckich, a od 2015 roku do grupy tej należy również Polska
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 488, s. 76-87
Keywords: niedostateczna kapitalizacja; earnings-stripping rule; podatek dochodowy; Niemcy; thin capitalization; corporate income tax; Germany