Zróżnicowanie obciążeń podatkowych podatników uzyskujących wynagrodzenia ze stosunku pracy oraz przedsiębiorców - Deresz, Agnieszka; Podstawka, Marian (Differentiation of tax burden imposed on taxpayers due to remuneration for employment and entrepreneurs, 2017)
Celem artykułu jest ocena rozkładu obciążeń podatkowych podatników uzyskujących wynagrodzenie ze stosunku pracy w porównaniu z obciążeniami przedsiębiorców opodatkowanych na zasadach ogólnych przy zastosowaniu progresywnej skali podatkowej oraz stawki liniowej w wysokości 19% w 2017 roku. Na podstawie przedmiotowej analizy podjęto próbę weryfikacji tezy, że polski system podatku dochodowego od osób fizycznych obciąża relatywnie wysoko podatników uzyskujących wynagrodzenie ze stosunku pracy w relacji do przedsiębiorców opodatkowanych na zasadach ogólnych oraz że łączne obciążenia fiskalne także najbardziej dotyczą osób zatrudnionych na umowę o pracę. Badania dotyczą wysokości uzyskiwanych w skali roku przychodów w kwotach: 1200 tys., 600 tys., 360 tys., 120 tys. 60 tys. zł, natomiast zasady opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych oraz warunki naliczania i opłacania składek społecznej i zdrowotnej przyjęto zgodnie z przepisami obowiązującymi w 2017 roku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 488, s. 21-34
Keywords: wynagrodzenie ze stosunku pracy; pozarolnicza działalność gospodarcza; składki na ubezpieczenia społeczne; składka na ubezpieczenie zdrowotne; należny podatekdochodowy od osób fizycznych; remuneration for employment; non-agricultural activities; social security contribution; health insurance contribution; tax due