Ocena poziomu rentowności i stosowanych strategii rentowności giełdowych spółek mięsnych w Polsce - Zielińska-Chmielewska, Anna (Assessment of the profitability level and profitability strategies of stock meat enterprises in Poland., 2017)
Celem artykułu jest identyfikacja, pomiar i ocena poziomu rentowności badanych zakładów mięsnych w Polsce w latach 2010-2015. W opracowaniu wykorzystano metody analizy finansowej, a w szczególności indywidualnie dobrany zestaw wskaźników księgowych dopasowany do specyfiki podmiotów krajowego rynku mięsa. Ze względu na konieczność utworzenia pełnego i nieprzerwanego ciągu danych finansowych pochodzących ze sprawozdań finansowych korzystano z dwóch źródeł danych: Monitory Polskie B w okresie 2010-2013 oraz Krajowy Rejestr Sądowy w okresie 2014-2015. Opracowanie wykazało, że zróżnicowanie realizowanych strategii w obszarze rentowności uzależnione jest od poziomu wypracowanego zysku netto i osiągniętej rentowności kapitału własnego, co ma wpływ na efektywność działania badanych zakładów. Wyższy poziom i skala produkcji spółek mięsnych może być uzasadnieniem wyższej ekspozycji na ryzyko prowadzonej działalności. Wyniki analizy wskazują na zasadność prowadzenia dalszych prac w tym zakresie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 353-365
Keywords: rentowność; strategie rentowności; efektywność; zakłady mięsne; Polska; profitability; strategies of profitability; efficiency; meat processing enterprises; Poland