Produkty regionalne i tradycyjne jako instrumenty wspierania rozwoju gospodarczego regionu (na przykładzie województwa podlaskiego) - Zalesko, Elżbieta (Regional and traditional products as instruments for support- ing the economic development of the region (on the example of the Podlaskie Voivodeship), 2017)
W artykule podjęto problem względnie niskiego poziomu rozwoju gospodarczego województwa podlaskiego na tle Polski oraz Unii Europejskiej. Na jego obszarze od lat produkt krajowy brutto w przeliczeniu na jednego mieszkańca, mierzony parytetem siły nabywczej, nie przekracza 50% średniej unijnej. W opracowaniu przyjęto hipotezę, że produkty regionalne i tradycyjne są istotnymi czynnikami wspierającymi rozwój gospodarczy województwa podlaskiego. Specyficzne położenie, warunki naturalne oraz fakt, że województwo podlaskie to tygiel wielu kultur, religii, narodowości, sprawiają, że na tym terenie występuje potencjał do produkcji wyrobów regionalnych i tradycyjnych, co w warunkach rosnącego popytu na tego typu dobra stwarza nowe perspektywy wzrostu i rozwoju gospodarczego dla tego obszaru Polski
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 341-352
Keywords: wzrost gospodarczy; rozwój gospodarczy; produkt regionalny; produkt tradycyjny; PKB per capita; województwo podlaskie; economic growth; economic development of the region; regional product; traditional product; GDP per capita; Podlaskie Voivodeship