Wsparcie przedsiębiorstwa w kryzysie oraz ponownego rozpoczęcia działalności gospodarczej w aspekcie Polityki Nowej Szansy - Ropęga, Jarosław (Support of business in crisis and fresh start in the context of New Chance Policy, 2017)
Celem publikacji jest analiza procesu wsparcia powtórnego uruchamiania działalności gospodarczej w kontekście programu Polityka Nowej Szansy. Realizując cel, autor wskazał związek pomiędzy kryzysem, jaki może wystąpić w przedsiębiorstwie, a wsparciem, jakie mogą uzyskać przedsiębiorcy w ramach przeciwdziałania sytuacji zagrożenia. Zagadnienia te zostały powiązane z procesem przeciwdziałania niepowodzeniom gospodarczym firm sektora MŚP oraz z ponownym rozpoczynaniem działalności przez osoby, które zlikwidowały firmę w wyniku niepowodzenia. Na podstawie zaprezentowanych rozważań autor publikacji wskazał, że zastosowanie narzędzi Polityki Nowej Szansy w procesie edukacji przedsiębiorców może pozwolić na przygotowanie ich do identyfikacji przyczyn i symptomów potencjalnych zagrożeń dla przetrwania ich przedsiębiorstwa, do przeciwdziałania sytuacjom kryzysowym w przedsiębiorstwie oraz do korzystania z form wsparcia dla przedsiębiorców ponownie uruchamiających działalność gospodarczą
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 273-282
Keywords: Polityka Nowej Szansy; niepowodzenie gospodarcze; kryzys przedsiębiorstwa; New Chance Policy; business failure; business crisis