Pomoc publiczna w formie „miękkiego kredytowania” – perspektywa makroekonomiczna - Podsiadło, Piotr (State aid in the form of „soft loans” ‒ the macroeconomic perspective, 2017)
W artykule omówiono wytyczne do wdrażania art. 107-109 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej z punktu widzenia pomocy publicznej w formie „miękkiego kredytowania”. Przeprowadzono analizę statystyczną pomocy publicznej udzielanej przez państwa członkowskie UE z perspektywy wpływu tej pomocy na wzrost gospodarczy oraz zadłużenie tych państw. Przyjęto tezę, że wielkość pomocy publicznej udzielanej przez państwa członkowskie UE w formie pożyczek i kredytów preferencyjnych powinna być dodatnio skorelowana z wielkością wzrostu gospodarczego tych państw, natomiast ujemnie skorelowana z wielkością długu sektora finansów publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 236-248
Keywords: miękkie kredytowanie; pomoc publiczna; Unia Europejska; wzrost gospodarczy; dług sektora general government; “soft loans”; state aid; European Union; economic growth; sector debt; general government