Przestrzenna konwergencja wydajności pracy w rolnictwie Polski na poziomie województw - Pietrzykowski, Robert (Spatial convergence of labor productivity in agriculture of Poland on the NUTS2 level, 2017)
W pracy badano konwergencję dla wydajności pracy w rolnictwie, wykorzystując modele, które ujmują w swojej strukturze efekty przestrzenne. Wykorzystano również współczynnik korelacji Morana w celu określenia reżimów przestrzennych dla badanych obiektów. Dane do analizy pochodziły z baz danych Eurostatu z okresu od 2004 do 2013. Ze względu na brak prac, które uwzględniałyby efekt przestrzenny dla wydajności pracy w rolnictwie w Polsce na poziomie NUTS2, jako cel pracy przyjęto ujęcie przestrzenne procesu konwergencji. W prowadzonych analizach konwergencję wydajności pracy rozumiano jako wyrównywanie się poziomu produktywności w polskim rolnictwie na poziomie województw
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 224-235
Keywords: konwergencja; modele przestrzenne; reżimy przestrzenne; convergence; spatial models; spatial regimes