Handel zagraniczny produktami indyczymi w latach 2010-2016 - Pasińska, Dorota (Foreign trade in turkey products in 2010-2016, 2017)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie polskiego rynku indyczego w latach 2010-2016 w kontekście zmian w handlu zagranicznym produktami indyczymi. W badanym okresie obserwuje się tendencję do powiększania się dodatniego salda obrotów handlowych żywcem, mięsem, podrobami i przetworami indyczymi. W latach 2010-2016 przy nieznacznym wzroście pogłowia indyków wystąpił ponad 65% wzrost ich ubojów oraz ponaddwukrotne zwiększenie eksportu produktów indyczych. Korzystnie na rozwój rynku oddziałuje zainteresowanie spożyciem tego gatunku mięsa w kraju, czemu sprzyja moda na zdrowy styl życia, a mięso indycze zaliczane jest do mięs zdrowych. Największy udział w spożyciu mięs drobiowych ma mięso kurze, drugą pozycję zajmuje mięso indycze. W eksporcie również dominują produkty kurze, a na drugim miejscu są produkty indycze. Produkcja żywca indyczego w Polsce jest bardzo skoncentrowana
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 212-223
Keywords: polski rynek indyków; handel zagraniczny; pogłowie indyków; produkcja żywca indyczego; drób; Polish turkey market; foreign trade; turkey livestock; turkey production; poultry