Zróżnicowanie wydatków na użytkowanie mieszkania i nośniki energii wśród gospodarstw domowych w Polsce - Michorowski, Michał (Differentiation of expenditure on household exploitation and energy sources among households in Poland, 2017)
Skuteczne zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych i energetycznych wymaga od gospodarstw domowych ponoszenia regularnych kosztów w tym zakresie. Ich rangę potwierdza dodatkowo fakt, że obok wydatków na żywność i napoje bezalkoholowe, stanowią one kategorię wydatków pierwszej potrzeby. Dążąc do lepszego poznania tego zagadnienia, za cel nadrzędny artykułu przyjęto zbadanie skali zróżnicowania wydatków z tytułu użytkowania mieszkania i nośników energii wśród gospodarstw domowych w Polsce. Za pomocą metod statystycznych dokonano oceny jakościowej i ilościowej badanego problemu z punktu widzenia sytuacji dochodowej gospodarstw w latach 2007-2014. Z wykorzystaniem funkcji Tӧrnquista I rodzaju oszacowano również parametry modelu popytu konsumpcyjnego, które następnie posłużyły do określenia poziomu elastyczności wydatków na zmianę dochodu rozporządzalnego według poszczególnych grup dochodowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 188-198
Keywords: gospodarstwa domowe; wydatki; użytkowanie mieszkania; nośniki energii; grupy kwintylowe; household; expenditure; household exploitation; energy sources; quintile group