Turystyka medyczna w obszarach przygranicznych przykładzie województwa zachodniopomorskiego - Malkowski, Arkadiusz (Medical tourism in the border areas on the example of the West Pomeranian Voivodeship, 2017)
W artykule poruszono problem turystyki medycznej w obszarach peryferyjnych. Celem badań jest przedstawienie problematyki rozwoju turystyki medycznej w regionie przygranicznym. Obszar terytorialny badań stanowiło województwo zachodniopomorskie. W pracy wykorzystano metodę analizy danych źródłowych oraz wyniki badań ankietowych przeprowadzonych przez autora. W artykule pokazano, czym jest turystyka medyczna i jakie są jej przejawy. Przedstawiono potencjał rozwoju tej formy turystyki w obszarze przygranicznym. Wykazano kierunki rozwoju turystyki medycznej oraz uwarunkowania jej rozwoju w tym obszarze. Badania wykazały, że turystyka medyczna jest ważnym czynnikiem rozwoju obszarów przygranicznych. Zmiana funkcji granic, swoboda przemieszczania się ludności oraz zaoferowanie wielu usług medycznych zagranicznym klientom wpłynęło na rozwój tej formy turystyki, która powinna być produktem turystycznym regionu zachodniopomorskiego, stając się istotnym dopełnieniem już realizowanych funkcji turystycznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 168-176
Keywords: turystyka medyczna; województwo zachodniopomorskie; obszar przygraniczny; rozwój regionów; medical tourism; Western Pomeranian Voivodeship; border area; region development