Nowe zagrożenia dla działalności przedsiębiorstw w świetle Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego o ochronie danych osobowych (RODO) - Kamiński, Andrzej; Dąbek, Krystian (New threats for the operation of enterprises in the light of the European Parliament’s General Data Protection Regulation (GDPR), 2017)
Omawiane w artykule Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego o ochronie danych osobowych (zwane w skrócie RODO) wejdzie w życie w maju 2018 r. i będzie obowiązywało we wszystkich krajach członkowskich. Celem wprowadzonej regulacji jest unifikacja prawa unijnego w zakresie bezpieczeństwa danych osobowych wobec wzrastającej z roku na rok liczby incydentów naruszenia bezpieczeństwa danych. Celem opracowania jest zidentyfikowanie zagrożeń dla przedsiębiorstw wynikających z wdrożenia Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego o ochronie danych osobowych. Artykuł składa się z czterech części. W pierwszej przedstawiono wyniki krajowych i zagranicznych badań nad ekspozycją przedsiębiorstw na ryzyko zmian prawnych, natomiast w drugiej sprecyzowano istotę zagrożeń wynikających z wprowadzenia RODO. W trzeciej części scharakteryzowano wybrane obowiązki nałożone na przedsiębiorstwa w kontekście ich oddziaływania na sytuację ekonomiczną podmiotu. W czwartej zaś przybliżono finansowe skutki nieprzestrzegania przepisów rozporządzenia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 134-145
Keywords: dane osobowe; dane wrażliwe; ryzyko zmian prawnych; zarządzanie ryzykiem; personal data; sensitive data; risk of legal changes; risk management