Podstawy teoretyczne i cele europejskiego prawa konkurencji - Kabat-Rudnicka, Danuta (Theoretical foundations and objectives of European competition law, 2017)
Polityka konkurencji należy do jednej z najważniejszych polityk Unii Europejskiej, a o jej znaczeniu może świadczyć fakt, iż została podniesiona do rangi zasady konstytucyjnej. Prawo konkurencji ukształtowane dla pierwszych Wspólnot (według wzorców amerykańskich i niemieckich) nie ulegało zasadniczo zmianie, zmieniała się natomiast numeracja, prawo pochodne, aksjologia, filozofia oraz cele, jakim powinno służyć. Stąd też pytanie, jakie cele powinno uskuteczniać prawo konkurencji: czy chronić sam mechanizm konkurencji, konkurencję jako taką, czy może przyczyniać się do realizacji innych celów, jak efektywność ekonomiczna? Efektywność ekonomiczna jest jednym z celów prawa konkurencji Unii Europejskiej, przy czym nie jest to cel jedyny i najważniejszy. Natomiast wówczas gdy dochodzi do kolizji, efektywność ekonomiczna często ustępuje pola innym celom, a zwłaszcza ochronie wspólnego rynku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 123-133
Keywords: polityka konkurencji; prawo konkurencji; Unia Europejska; mechanizm konkurencji; efektywność ekonomiczna; competition policy; competition law; European Union; competition mechanism; economic efficiency