Bezpośrednie inwestycje zagraniczne na Litwie na tle Europy Środkowo-Wschodniej - Grynia, Alina (Foreign direct investment in Lithuania in comparison to CEE region., 2017)
Bezpośrednie inwestycje zagraniczne (BIZ) są powszechnie postrzegane jako źródło korzyści dla krajów je przyjmujących. Ich pozytywny wpływ wynika z uzupełnienia przez zagranicznych inwestorów luki kapitałowej w kraju goszczącym. Spodziewane efekty z tytułu BIZ powodują, iż kraje konkurują między sobą w zakresie stwarzania korzystnych warunków dla inwestorów. Mimo rosnącej atrakcyjności Europy Środkowo-Wschodniej (EŚW) jako miejsca lokaty inwestycji zagranicznych, kraje w regionie znacząco różnią się pod względem zdolności przyciągania BIZ. Celem artykułu jest przedstawienie procesu napływu BIZ do Litwy na tle napływu tego rodzaju inwestycji do krajów regionu EŚW. Analizie poddano skalę i dynamikę zmian tego procesu oraz strukturę skumulowanych BIZ w ujęciu regionalnym, działowym i sektorowym. W artykule zastosowano analizę statystyczną i porównawczą
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 109-122
Keywords: bezpośrednie inwestycje zagraniczne; BIZ w Europie Środkowo-Wschodniej; BIZ na Litwie; struktura litewskich BIZ; foreign direct investment; FDI in Central and Eastern Europe; FDI in Lithuania; structure of Lithuanian FDI