Firmy rodzinne w obliczu sukcesji na przykładzie rodzinnej firmy działającej w sektorze stolarki PCV i ślusarki aluminiowej - Fabińska, Monika (Family businesses in the face of succession based on the example of a family business operating in the sector of PVC carpentry and aluminium joinery, 2017)
Firmy rodzinne stoją obecnie przed wyzwaniem związanym z odpowiednio wczesnym zaplanowaniem procesu sukcesji. Wynika to z trzech globalnych tendencji: (I) wzrostu tempa zmian gospodarczych; (II) niepewności politycznej oraz (III) zwiększania się poziomu wieku, w którym zapada decyzja o założeniu rodziny. Raporty światowe [PwC 2014; PwC 2016] i krajowe [PARP 2012] wskazują, iż większość firm rodzinnych nie posiada planu sukcesji, a co więcej – nie ma samoświadomości dotyczącej konieczności sporządzenia i wdrożenia takiego planu. Drugim zasadniczym problemem jest kwestia dotycząca odpowiedzi na pytanie w ramach planowanego procesu sukcesji, czy sukcesor ma być również zarządzającym, czy tylko właścicielem, a kontrolę zarządczą nad firmą należy przekazać zewnętrznym ekspertom/zatrudnionym specjalistom. Celem artykułu jest wskazanie teoretycznych przesłanek procesu sukcesji w kontekście zbieżności z praktyką gospodarczą na bazie studium przypadku polskiej firmy rodzinnej, działającej od 40 lat na rynku stolarki PCV i ślusarki aluminiowej – jednego z najprężniej rozwijających się w Polsce sektorów, który stopniowo staje się liderem na rynku globalnym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 91-100
Keywords: plan sukcesji; sukcesor; firma rodzinna; rynek stolarki PCV; rynek ślusarki aluminiowej; plan of succession; successor; family business; PVC carpentry market; aluminium joinery market