Metodyka pomiaru efektywności w jednostce budżetowej - Bujak, Adam (Methodology of the efficiency measurement in the budgetary unit, 2017)
Jednostki zaliczane do sektora finansów publicznych, podobnie jak przedsiębiorstwa prywatne, powinny funkcjonować efektywnie. Wiąże się to z koniecznością racjonalnego gospodarowania, wymagającego z jednej strony osiągania właściwie postawionych celów, z drugiej natomiast odpowiedniego alokowania dostępnych zasobów. Efektywność musi być jednak w prawidłowy sposób mierzona, przy czym brak ogólnie dostępnych wzorców odnoszących się do jednostek budżetowych oznacza, że każda z nich może stosować własne rozwiązania w tym zakresie. Dlatego za cel artykułu przyjęto scharakteryzowanie oraz ocenę metod wykorzystywanych do pomiaru efektywności działalności prowadzonej przez Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Lublinie. Realizacja celu wymagała dokonania analizy literatury przedmiotu oraz materiałów empirycznych pochodzących z badanej jednostki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 50-58
Keywords: efektywność; mierniki; jednostka budżetowa; efficiency; measures; budgetary unit