Ocena jakości życia kobiet z chorobą nowotworową leczonych metodą chemioterapii - Sompolska-Rzechuła, Agnieszka; Cymbaluk-Płoska, Aneta; Chudecka-Głaz, Anita (The quality of life of women with cancer treated with chemotherapy, 2017)
Celem pracy jest ocena jakości życia kobiet z chorobą nowotworową leczonych chemioterapią, która jest elementem uzupełniającym leczenie operacyjne raka jajnika. Badaniem objęto 134 pacjentki poddawane chemioterapii w Klinice Ginekologii Operacyjnej i Onkologii Ginekologicznej Dorosłych i Dziewcząt Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. W badaniu wykorzystano kwestionariusz ankiety FACT-O. Pozwala on na ocenę: samopoczucia, wpływu choroby na życie rodzinne i towarzyskie oraz stanu emocjonalnego i funkcjonowania w życiu codziennym. Do realizacji celu wykorzystano analizę korespondencji. W artykule przedstawiono wyniki poszukiwania zależności między kategoriami cech dotyczących jakości życia pacjentek a wybranymi cechami społeczno-demograficznymi i stopniem zaawansowania choroby. Większość badanych kobiet oceniała pozytywnie swój dobrostan fizyczny, społeczny, funkcjonalny i emocjonalny oraz samopoczucie pod kątem odczuwania innych dolegliwości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 483, s. 152-162
Keywords: jakość życia; chemioterapia; analiza korespondencji; quality of life; chemotherapy; correspondence analysis