Jakość życia według systemów wartości. Analiza danych wtórnych - Błoński, Krzysztof (Quality of life according to value systems. Analysis of secon- dary data, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie różnic w deklarowanej jakości życia jednostek ze względu na wyznawany przez nie system wartości. Artykuł ma charakter badawczy i przygotowano go na podstawie wyników badania European Social Survey (ESS) zrealizowanego w 2014 roku. W postępowaniu badawczym korzystano również z literatury dotyczącej jakości życia, systemu wartości człowieka, dostępnej w postaci książek i artykułów. Wyniki przeprowadzonej analizy skupień w oparciu o zidentyfikowany system wartości pozwalają na wyciągnięcie wniosku o istnieniu grup różniących się poziomem zadowolenia z życia, szczęścia, jak i odczuwanych pozytywnych i negatywnych stanów emocjonalnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 483, s. 9-17
Keywords: jakość życia; system wartości; dane wtórne; quality of life; value system; secondary data