Nośność stężonych poprzecznie, dwuteowych słupów stalowych ze skokową niesymetryczną zmianą przekroju - Redecki, Michał (Load bearing capacity of laterally restrained steel I-columns with single stepped asymmetric change of cross-section, 2017)
W rozprawie analizowano nośność słupów, które w praktyce stosowane są jako skrajne słupy hal przemysłowych z suwnicami. Dokonano tego poprzez: trzy serie badań doświadczalnych na modelach w skali półtechnicznej, symulacje numeryczne z wykorzystaniem metody elementów skończonych, a także eozwiązując problem sprężystej stateczności przestrzennej wychodząc ze sformułowanych równań różniczkowych wyboczenia skrętnego z ustaloną osią obrotu.
Keywords: konstrukcja metalowa; dwuteowy słup schodkowy; stężenie poprzeczne; ustalona oś obrotu; wyboczenie giętno-skrętne; nośność krytyczna i graniczna; badania doświadczalne; analizy MES; rozwiązanie analityczne