Czy Azja ma szanse zostać liderem w budowie inteligentnych miast - Rybicka, Magdalena (Can Asia have a chance to become a leader in building smart cities, 2017)
Niniejszy artykuł prezentuje wszechstronny przegląd różnych aspektów rozwoju smart cities z perspektywy azjatyckiej. Jest to kompendium wiedzy opartej na badaniach literatury przedmiotu oraz dostępnych danych statystycznych i raportach branżowych. Opracowanie ma zwróć uwagę czytelnika na tematykę smart cities oraz perspektywę azjatycką w kontekście innowacyjności i podnoszenia jakości życia ludzi w miastach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 486, s. 267-278
Keywords: megamiasta; miasta inteligentne; Azja; zagrożenia; rozwiązania; megacities; smart cities; Asia; threats; solutions