Międzynarodowy handel dobrami wysokiej techniki – przypadek Chin - Kuźnar, Andżelika (International trade in high-tech goods – the case of China, 2017)
Statystyki handlu międzynarodowego wskazują, że Chiny są znaczącym eksporterem dóbr wysokiej techniki, doganiając liderów. Zajmują pierwszą pozycję w eksporcie komputerów i wyrobów elektronicznych. Zgodnie z teorią obfitości zasobów, powinny jednak specjalizować się w produkcji dóbr pracochłonnych, a nie kapitałochłonnych. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy rzeczywiście Chiny są głównym producentem dóbr zaawansowanych technicznie. Analiza handlu według wartości dodanej wskazuje, że znaczący udział w eksporcie produktów made in China ma zagraniczna wartość dodana oraz import pośredni, szczególnie w branży elektronicznej i komputerowej. Chiny uczestniczą tylko w niektórych etapach produkcji i eksportują dobra finalne. Sugeruje to duże znaczenie międzynarodowej współpracy produkcyjnej w branży, a także ścisłą integrację Chin ze światowymi łańcuchami wartości i ich rolę w tych łańcuchach jako końcowych ogniw, angażujących duże zasoby niewykwalifikowanych pracowników
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 486, s. 80-91
Keywords: dobra wysokiej techniki; handel międzynarodowy; globalne łańcuchy wartości; handel według wartości dodanej; Chiny; high-tech goods; international trade; global value chains; value added trade; China