Specjalistyczne oprogramowanie do modelowania rachunku kosztów działań w procesie kształcenia studentów. Przykład realizacji pracy dyplomowej - Januszewski, Arkadiusz (Specialized software for Activity-Based Costing modeling in students’ education process. An example of master thesis development., 2017)
Głównym celem artykułu jest wykazanie, że zastosowanie specjalistycznego oprogramowania do kalkulacji kosztów jest efektywną metodą kształcenia studentów w obszarze rachunkowości zarządczej. Postawioną tezę starano się udowodnić przedstawiając implementację modelu rachunku kosztów działań w środowisku informatycznym, wykoną przez studentów w trakcie realizacji pracy dyplomowej, a także wskazując osiągnięte przy tym korzyści, polegające na rozwinięciu umiejętności tworzenia komputerowo wspomaganych systemów rachunkowości zarządczej. Jako przykład posłużyła praca magisterska wykonana z wykorzystaniem oprogramowania Doctor Coster zainstalowanego w laboratorium komputerowym na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Technologiczno- Przyrodniczego w Bydgoszczy. W opisanym badaniu zastosowano następujące metody: studium przypadku, analiza dokumentacji, wywiad swobodny, metoda projektowa i modelowanie komputerowe
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 1 (43), s. 35-46
Keywords: rachunek kosztów działań; rachunkowość zarządcza; kształcenie; studium przypadku; modelowanie komputerowe; efekty kształcenia; activity-based costing; managerial accounting; education; case study approach; computer modelling; educational effects