Znaczenie narzędzi wirtualizacji procedur cywilnych w opisywaniu procesów prawnych - Chomiak-Orsa, Iwona; Greńczuk, Andrzej (Significance of visualization of the civil procedures for better illustration of legal processes, 2017)
Celem artykułu jest wstępna analiza możliwości wykorzystania narzędzi wizualizacji procesów prawnych na potrzeby lepszego zobrazowania przepływów zachodzących w systemie prawnym. Artykuł przedstawia problematykę postępowania cywilnego z perspektywy procedur prawnych, które powinny być w pełni ustrukturyzowane oraz ustandaryzowane. Ponieważ realizacja procedur cywilnych dotyczy interesariuszy, dla których niejednokrotnie zrozumienie kolejnych etapów postępowania jest trudne, autorzy wskazują na możliwość zastosowania narzędzi wizualizacji procesów, która może znacznie wspomóc przeciętnego obywatela w zrozumieniu procedur cywilnych, których jest wykonawcą. Autorzy wskazują na szerokie spektrum procedur wchodzących w skład postępowania cywilnego, a na tym tle omawiają narzędzia wizualizacji mogące być wykorzystane do zwiększenia zrozumiałości tych procedur przez interesariuszy, a co się z tym wiąże – poprawy jakości ich wykonania
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 1 (43), s. 21-34
Keywords: postępowanie cywilne; procedura; wizualizacja; narzędzia wizualizacji; BPMN; UML; civil procedure; procedure; virtualization; virtualization tools