Analiza interesariuszy jako narzędzie wspomagające podejmowanie decyzji w systemie IOWISZ - Susmarski, Sebastian (Stakeholder analysis as a decision support tool in the IOWISZ system, 2017)
30 sierpnia 2016 r. weszła w życie Ustawa z 21 lipca 2016 r. o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz niektórych innych ustaw. Obecnie opinię o celowości utworzenia podmiotu leczniczego lub jednostek, lub komórek organizacyjnych przedsiębiorstwa podmiotu wykonującego działalność leczniczą wydaje właściwy wojewoda, poddając analizie regionalną mapę potrzeb zdrowotnych, priorytety dla regionalnej polityki zdrowotnej, dane z rejestru podmiotów prowadzących działalność leczniczą, a także zasięga opinii dyrektora właściwego oddziału wojewódzkiego NFZ. Celem artykułu jest rozpatrzenie analizy interesariuszy jako źródła informacji w procesie oceny celowości realizacji projektów inwestycyjnych realizowanych w sektorze ochrony zdrowia z wykorzystaniem narzędzia IOWISZ. W artykule przedstawione zostanie środowisko funkcjonowania narzędzia IOWISZ w kontekście wydatków majątkowych jednostek samorządu terytorialnego na ochronę zdrowia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 453-461
Keywords: teoria interesariuszy; wydatki majątkowe; ochrona zdrowia; stakeholders’ theory; capital expenditure; health care