Wybrane problemy zarządzania ryzykiem w działalności jednostek samorządu terytorialnego - Sołtyk, Piotr (Selected problems of risk management in the activity of local government units, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie znaczenia procesu zarządzania ryzykiem dla sprawnej realizacji celów i zadań użyteczności publicznej przez jednostki samorządu terytorialnego. Z uwagi na to, że problematyka umiejętnego zarządzania ryzykiem w samorządzie terytorialnym została negatywnie oceniona przez Najwyższą Izbę Kontroli, ważnym założeniem autora jest jednoczesne wskazanie teoretycznych i praktycznych rozwiązań, mogących przyczynić się do efektywniejszego realizowania przez jednostki sektora finansów publicznych tego postulatu kontroli zarządczej. Wykonanie tak przyjętego celu badawczego wymagało przeprowadzenia wtórnej analizy literatury naukowej, w szczególności z zakresu zarządzania ryzykiem, finansów publicznych oraz funkcjonowania samorządu terytorialnego. Dokonano także przeglądu regulacji prawnych, wytycznych agend rządowych. Przydatne okazało się również bogate doświadczenie autora, wykonującego zawód audytora wewnętrznego w sektorze publicznym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 418-429
Keywords: samorząd terytorialny; ryzyko; zarządzanie ryzykiem; standardy kontroli zarządczej; audyt wewnętrzny; local government; risk; risk management; standards of management control; internal audit