Relacje państwo – samorząd terytorialny – przedsiębiorca na tle postulatów nowej ekonomii instytucjonalnej - Poniatowicz, Marzanna (State – local government – entrepreneur relations against the postulates of the new institutional economics, 2017)
W artykule podjęto próbę wykorzystania dorobku nowej ekonomii instytucjonalnej do analizy relacji zachodzących między jednostkami samorządu terytorialnego (JST) a ich otoczeniem (administracją państwową, innymi JST i podmiotami prywatnymi). Wspomniane relacje opisano w kontekście trzech kategorii, tj. instytucji, kontraktów publicznych zawieranych przez JST i kosztów transakcyjnych. Celem teoretycznym opracowania jest przybliżenie podejścia instytucjonalnego w kontekście analiz odnoszących się do specyfiki jednostek sektora publicznego. Celem aplikacyjnym jest próba odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób można wykorzystać postulaty nurtu nowej ekonomii instytucjonalnej do poprawy relacji JST z innymi jednostkami, przede wszystkim w aspekcie rozwoju instytucjonalnego administracji samorządowej, redukcji kosztów transakcyjnych, a w efekcie zapewnienia większej efektywności adaptacyjnej polskich JST do dynamicznie zmieniających się warunków otoczenia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 389-407
Keywords: samorząd terytorialny; nowa ekonomia instytucjonalna; instytucje; koszty transakcyjne