Wieloletnie planowanie finansowe w samorządzie - Piszczek, Rafał (Long-term financial planning in self-governance, 2017)
Planowanie jako podstawowa funkcja procesu zarządzania stopniowo staje się jednym z podstawowych zakresów działania jednostek samorządu terytorialnego. Szczególnego znaczenia nabiera zarządzanie finansami w dłuższej perspektywie czasowej. Świadome podejmowanie decyzji o liczbie i zakresie zadań, przede wszystkim inwestycyjnych, następnie ich realizacja, wymaga zapewnienia odpowiednich środków finansowych. Narzędziem, które to umożliwia, jest wieloletni plan finansowy. Celem artykułu jest przedstawienie czynników determinujących efektywne wieloletnie planowanie finansowe w jednostkach samorządu terytorialnego, które może przyczynić się do lepszego wykorzystania środków publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 363-377
Keywords: wieloletnie planowanie finansowe; zarządzanie finansami; long-term financial planning; finance management