Wydatki budżetu jednostek samorządu terytorialnego przeznaczone na finansowanie kosztów obsługi długu tych jednostek - Miemiec, Wiesława Maryla (Expenditures of local self-government units for financing the public debt service as a particular kind of current expenditures, 2017)
Przedmiotem opracowania jest przedstawienie i zbadanie wydatków budżetów jednostek samorządu terytorialnego (dalej określanych jako JST) przeznaczonych na finansowanie kosztów obsługi zadłużenia tych jednostek. Zadłużenie to jest finansowane zarówno rozchodami, jak i wydatkami budżetu JST. Stąd należało ustalić pojęcie wydatków i rozchodów budżetu JST, a także relacje, jakie zachodzą pomiędzy tymi instytucjami finansowo- -prawnymi w odniesieniu do finansowania zobowiązań JST. W dalszej części opracowania ustalono strukturę wydatków bieżących w budżetach JST służących do finansowania kosztów obsługi zadłużenia. Badania empiryczne przeprowadzono z uwzględnieniem danych dotyczących województwa dolnośląskiego. Przeprowadzone badania umożliwiły ustalenie specyfiki tego rodzaju wydatków w odniesieniu do pozostałych wydatków bieżących
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 277-290
Keywords: samorząd terytorialny; dług; wydatki; finansowanie; self-government; debt; expenditures; financing