Ustrojowa regulacja daninowych dochodów własnych gmin - Kowalczyk, Rafał (Fundamental regulation of the tax own income of communes, 2017)
Decentralizacja administracji publicznej, będąca efektem przemian ustrojowych, wymusiła dokonanie zmian w zakresie podziału dochodów publicznoprawnych. Państwo wyposażyć musiało jednostki samorządu terytorialnego w system dochodów, który pozwoliłby im realizować wszystkie przynależne zadania publiczne, tylko bowiem wtedy można mówić o samodzielnym podmiocie publicznym. Wobec tego jednak, że podział dochodów publicznych dokonywany jest w warunkach ograniczonej ich dostępności, zasadnicze znaczenie zyskuje ustalenie granicy pomiędzy tymi, które stanowią dochód państwa, a tymi, które są dochodem jednostki samorządu terytorialnego. Z tego też powodu na szczególną uwagę i rozważania zasługują gwarancje prawne wyposażenia tych jednostek w dochody publicznoprawne. Przedmiotem przedmiotowych rozważań jest więc przede wszystkim ustalenie, czy ustrojowe reguły podziału tych dochodów znalazły swoje zastosowanie w przepisach prawa krajowego, a na ile gwarancje te nie są przestrzegane
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 251-261
Keywords: konstytucja; władztwo dochodowe; dochody; podatki; opłaty; constitution; income authority income; taxes; fees