Podatek katastralny w Polsce – czy słuszna koncepcja - Kopyściańska, Katarzyna (Cadastral tax in Poland – is it the right concept, 2017)
Od rozpoczęcia w Polsce na początku lat 90. XX wieku reform dążących do istotnych zmian ustrojowych i politycznych państwa wskazuje się także potrzebę zreformowania obowiązującego systemu opodatkowania nieruchomości. Postuluje się zmianę formuły z funkcjonującego obecnie opodatkowania powierzchni na opodatkowanie ad valorem, czyli opodatkowanie od wartości nieruchomości. Konieczne do prawidłowego wdrożenia reformy podatku od nieruchomości jest utworzenie niezbędnych ram prawnych oraz efektywnej struktury administracyjnej wraz z przydzieleniem jej odpowiednich kompetencji i środków. Zasadniczą ideą reformy systemu opodatkowania nieruchomości jest to, aby podatek ten był podstawowym źródłem dochodów samorządów terytorialnych. Ponadto wprowadzenie podatku katastralnego opartego na wycenie wartości rynkowej nieruchomości spowoduje, że podatek ten stanie się sprawiedliwszym obciążeniem dla podatników oraz wydajniejszym źródłem dochodów gminy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 240-250
Keywords: kataster; nieruchomości; mapy katastralne; ewidencja nieruchomości; budynek; cadastre; real estates; cadastral maps; property register; building; tax base; property value; property area