Zmiana przeznaczenia nabytego dobra inwestycyjnego a prawo gminy do odliczenia podatku od towarów i usług - Halasz, Artur (Change of the destination of the purchased capital goods vs. municipality right of deduction the tax on goods and services, 2017)
Gmina w Polsce stanowi podstawową jednostkę samorządu terytorialnego oraz jest wspólnotą samorządową, która przede wszystkim została utworzona do realizacji zadań publicznych. Jednak gmina może również wykonywać zadania o charakterze komercyjnym. Wykonywanie przez nią tych zadań (zarówno publicznych, jak i komercyjnych) ma swoje prawnopodatkowe konsekwencje w podatku od towarów i usług, które są odmienne w zależności od charakteru wykonywanych zadań. W związku z tym przedmiotem niniejszego opracowania jest możliwość dokonania przez gminę korekty podatku od towarów i usług w związku ze zmianą przeznaczenia nabytego dobra inwestycyjnego. Analiza orzecznictwa wojewódzkich sądów administracyjnych wskazuje na jednolitą linię orzeczniczą, natomiast brak tej jednolitości występuje w orzeczeniach Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. W związku z tym autor niniejszego opracowania przeprowadził analizę orzecznictwa, jak również dokonał wykładni przepisu art. 91 ust. 7 ustawy o podatku od towarów i usług
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 206-217
Keywords: prawo do odliczenia; korekta; gmina; podatek od towarów i usług; right of deduction; adjustment; municipality; tax on goods and services