Finansowanie służby zdrowia w Polsce na przykładzie samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej - Gorzałczyńska-Koczkodaj, Małgorzata (Financing health service in Poland on the example of independent public health care facilities, 2017)
Ochrona zdrowia jest istotnym elementem polityki każdego państwa. Jest także dużym problemem i wyzwaniem społecznym, ekonomicznym oraz politycznym. Znalezienie odpowiedniego modelu finansowania tak ważnej dziedziny życia jest niezmiernie trudne. W artykule opisano system podstawowej opieki medycznej, który funkcjonuje w Polsce. Przedstawiono także istotę finansowania podstawowych usług medycznych, jak również dokonano analizy podstawowych danych finansowych dotyczących finansowania i zadłużenia samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 178-189
Keywords: opieka zdrowotna; ochrona zdrowia; system finansowania służby zdrowia; źródła finansowania; health care; health protection; health service financing system; sources of financing