Zróżnicowanie reguł fiskalnych dla jednostek samorządu terytorialnego w krajach Unii Europejskiej - Franek, Sławomir (Differences in fiscal rules across local governments in the EU countries, 2017)
Artykuł poświęcony jest przeglądowi reguł fiskalnych dla szczebla samorządowego w krajach Unii Europejskiej. Dokonano w nim wskazania przesłanek teoretycznych uzasadniających stosowanie reguł fiskalnych na poziomie lokalnym. Celem artykułu jest ocena doświadczeń jednostek samorządu terytorialnego w krajach Unii Europejskiej w stosowaniu różnych reguł fiskalnych. W badaniach poświęconych temu zagadnieniu wykorzystano, oprócz przeglądu literatury, dane dotyczące reguł fiskalnych w poszczególnych krajach członkowskich UE za lata 1990–2015, publikowane przez Komisję Europejską
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 123-133
Keywords: finanse samorządu terytorialnego; dyscyplina fiskalna; ramy instytucjonalne; local government finance; fiscal discipline; institutional arrangements