Dysfunkcje udziałów w podatkach państwowych w aspekcie zmniejszającej się samodzielności dochodowej samorządu terytorialnego w Polsce - Dziemianowicz, Ryta (Dysfunctions of shares in state income taxes in the aspect of decreasing the revenue autonomy of the local government in Poland, 2017)
Udziały w państwowych podatkach dochodowych (PIT i CIT) w polskim systemie prawnym są zaliczane do kategorii dochodów własnych samorządu terytorialnego. Jednocześnie są to dochody transferowe, niespełniające podstawowych atrybutów tzw. podatków zdecentralizowanych, charakterystycznych dla tej kategorii dochodów. W odniesieniu do tych źródeł dochodów jednostki samorządu terytorialnego nie dysponują żadnymi elementami władztwa podatkowego. W tym sensie stanowią one jedynie ich „atrapę”. Celem artykułu jest ocena obowiązującego w Polsce systemu podatków samorządowych, ze szczególnym uwzględnieniem udziałów w państwowych podatkach dochodowych w aspekcie samodzielności dochodowej samorządu terytorialnego. Opracowanie jest jednocześnie próbą odpowiedzi na pytanie: Czy polski system podatków samorządowych rzeczywiście realizuje postulaty zawarte w Konstytucji RP oraz EKSL? Tekst przygotowano na podstawie studiów literaturowych oraz analizy danych publikowanych przez Ministerstwo Finansów i GUS
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 90-107
Keywords: samorząd terytorialny; podatki lokalne; udziały w podatkach dochodowych; władztwo podatkowe; local government; local taxes; shares in state income taxes; taxing power