Dysproporcje w dochodach gmin wiejskich w Polsce w latach 2002-2015 - Czempas, Jan (The disproportions of rural gminas income in Poland in the years 2002–2015, 2017)
Celem badania była ocena poziomu kontrastów w grupie gmin wiejskich w Polsce, ze względu na ich sytuację dochodową. Dla oceny poziomu dysproporcji zastosowano: współczynnik Giniego, wskaźniki decylowy i kwintylowy. Dane pochodzą ze sprawozdań z wykonania budżetów przez gminy. Wysokie wartości współczynników wskazują na znaczące nierówności w populacji gmin ze względu na dochody własne. Sytuacja ta jest efektem dużych różnic w ich potencjale gospodarczym i finansowym. Wysokość gromadzonych dochodów własnych zdeterminowana jest poziomem infrastruktury, odziedziczonymi zasobami materialnymi, atrakcyjnością położenia, dostępnymi zasobami naturalnymi, poziomem kapitału ludzkiego, potrzebami społeczności lokalnej, chłonnością rynku lokalnego, dostępem do infrastruktury transportowej, usług publicznych i teleinformatycznej. Bogactwo wielu gmin związane jest z działalnością na jej terenie przemysłu wydobywczego lub dużego przedsiębiorstwa, płatnika podatku od nieruchomości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 59-68
Keywords: dochody gmin; współczynnik Giniego; dysproporcje; income of gmina; Gini’s coefficient; disproportions