Wpływ części wyrównawczej subwencji ogólnej na zróżnicowanie dochodów gmin w Polsce - Monika, Banaszewska (The impact of equalizing part of general subsidy on dispersion of municipalities’ revenues in Poland, 2017)
Celem artykułu jest określenie wpływu części wyrównawczej subwencji ogólnej na zróżnicowanie dochodów gmin w Polsce. Okres badania obejmuje lata 2007–2014. W artykule omówiono konstrukcję subwencji wyrównawczej. Przedstawiono również jej udział w dochodach własnych i dochodach ogółem wszystkich gmin oraz gmin – beneficjentów. W analizie empirycznej rozkładów dochodów na mieszkańca wykorzystano następujące mierniki zróżnicowania i koncentracji: współczynnik zmienności, współczynnik Giniego oraz indeks Theila. Z badania wynika, że w wymienionym okresie redystrybucja pionowa zmniejszała zróżnicowanie dochodów gmin na mieszkańca. Wpływ ten był silniejszy w odniesieniu do dochodów własnych niż dochodów ogółem. Część wyrównawcza subwencji ogólnej przyczyniała się do spadku zróżnicowania dochodów gmin zarówno wewnątrz województw, jak i pomiędzy nimi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 22-32
Keywords: redystrybucja pionowa; samorząd terytorialny; miary zróżnicowania; miary koncentracji; vertical redistribution; territorial self-government; measures of dispersion; measures of concentration