Gospodarka o obiegu zamkniętym – stan obecny i perspektywy - Pichlak, Magdalena; Kruczek, Mariusz (Circular economy – current state and perspectives, 2017)
W artykule przedstawiono nową i coraz bardziej popularną koncepcję gospodarki o obiegu zamkniętym (circular economy, CE), stanowiącą alternatywę dla liniowego modelu działalności gospodarczej opartego na taniej energii i łatwo dostępnych zasobach. Scharakteryzowano pojęcie i istotę gospodarki o obiegu zamkniętym, a także syntetycznie opisano najważniejsze inicjatywy wdrażania koncepcji CE na świecie w ujęciu makro-, mezoi mikroekonomicznym. W dalszej kolejności inicjatywy te zestawiono z działaniami podejmowanymi w tym zakresie w Polsce. Przedstawione rozważania prowadzą do generalnego wniosku, że efektywne wdrażanie koncepcji CE wymaga systemowych i wielopoziomowych zmian, łączących inicjatywy odgórne (polityczne i społeczne) z działaniami oddolnymi, realizowanymi przez przedsiębiorstwa. Co więcej, ograniczony zakres działań podejmowanych w tym obszarze w Polsce może sprawić, że polska gospodarka – silnie uzależniona od wykorzystania zasobów nieodnawialnych – napotka w przyszłości naturalne granice wzrostu, których nie będzie w stanie przezwyciężyć bez zmniejszenia zużycia surowców i ilości generowanych odpadów oraz promowania rozwiązań opartych na recyklingu
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2017, Nr 3 (15), s. 21-31
Keywords: gospodarka o obiegu zamkniętym; inicjatywy na poziomie mikro mezo i makro ekonomicznym; circular economy; macro meso and micro level of CE related initiatives