Współpraca administracji z sektorem gospodarczym na rzecz ochrony infrastruktury krytycznej - Skomra, Witold (Management Sciences, 2017)
Pojawienie się infrastruktury dostarczającej usługi niezbędne do funkcjonowania współczesnego społeczeństwa spowodowało, że wystąpiła współzależność między podmiotami gospodarczymi a administracją publiczną. Podmioty gospodarcze są przede wszystkim zainteresowane osiąganiem zysku, a administracja publiczna – bezpieczeństwem osób, które mogą być danej usługi pozbawione (np. w wyniku awarii). Obie strony mają więc wspólny cel: odpowiedni poziom bezpieczeństwa tej infrastruktury i maksymalne skrócenie czasu jej odtworzenia. Ten podział odpowiedzialności nie jest jednoznaczny. Administracja, a szczególnie e-administracja, sama realizuje procesy mogące, w razie awarii, negatywnie oddziaływać na społeczeństwo i podmioty gospodarcze. Na bazie tego spostrzeżenia sformułowano następujący problem badawczy: jakie powinny być relacje między właścicielami infrastruktury a administracją publiczną, by zapewnić właściwą ochronę tej infrastruktury. Po dokonaniu analizy dostępnej literatury i obowiązujących przepisów prawnych określono wykaz takich relacji
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2017, Nr 1 (30), s. 61-66
Keywords: infrastruktura krytyczna; logistyka społeczna; logistyka kryzysowa; zarządzanie kryzysowe; ciągłość działania; critical infrastructure; social logistics; logistics of crisis situations; crisis management; business continuity