Propozycja parametryzacji zmian ilościowych w modelach biznesowych przedsiębiorstw z branży gastronomicznej - Drzewiecki, Jakub; Rogala, Jan (Management Sciences, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie propozycji dotyczącej parametryzacji zmian o charakterze ilościowym w modelach biznesowych przedsiębiorstw z branży gastronomicznej. Za podstawę teoretyczną w opracowaniu przyjęto ideę modelu biznesowego w ujęciu według A. Osterwaldera oraz bazującą na niej koncepcję określenia zmienności modelu biznesowego według J. Drzewieckiego. Artykuł, prócz wprowadzenia i podsumowania, zawiera krótkie omówienie koncepcji modelu biznesowego, po którym następuje uzasadnienie wyboru branży oraz jej zwięzła charakterystyka. W głównej części tekstu dokonano omówienia wskaźników obrazujących zakresu zmian ilościowych w przedsiębiorstwach z sektora w podziale na cztery podstawowe obszary modelu biznesu: propozycji wartości, klienta, infrastruktury oraz finansów. W podsumowaniu wskazano korzyści wynikające ze stosowania opisanej w artykule koncepcji oraz potencjalne dalsze kierunki badań
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2017, Nr 1 (30), s. 54-60
Keywords: model biznesu; parametryzacja; Osterwalder; tworzenie wartości; zarządzanie zmianą; business model; paramterization; value creation; management change