Informatyczne narzędzia pracy menedżera sportu − przegląd rozwiązań - Głowicki, Piotr; Cieśliński, Wojciech (It solutions of sport manager work − review, 2016)
Publikacja ma na celu zaprezentowanie wyników analizy rozwiązań informatycznych, możliwych do wykorzystywania przez menedżerów sportu. W opracowaniu poruszono kwestię wpływu technologii informacyjnej na zjawisko sportu kwalifikowanego. Zasadniczą częścią opracowania jest syntetyczna charakterystyka obszarów i narzędzi informatycznych wykorzystywanych przez menedżerów sportu. Zwiększenie funkcjonalności rozwiązań informatycznych, możliwość korzystania z repozytoriów tworzą nowe możliwości wykonywania zadań przez menedżerów sportu. W publikacji dokonano przeglądu rozwiązań biurowych, aplikacji mobilnych w obszarze sportu, aplikacji informacyjnych, zasobów wiedzy, jak również wskazano na przyszłe możliwości wykorzystania wirtualnej rzeczywistości w pracy menedżera sportu. W tym celu wykorzystano analizę literatury przedmiotowej, analizę dokumentów oraz analizę źródeł
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2016, Nr 4 (42), s. 9-19
Keywords: technologie informacyjne w sporcie; oprogramowanie w sporcie; programy dla menedżerów; aplikacje sportowe; aplikacje treningowe; ICT in sport; sport software; software for managers; sports applications; training applications