Efektywność inwestycji w akcje notowanych w Polsce spółek private equity - Zimny, Artur (The efficiency of investments in shares of private equity companies listed in Poland, 2017)
W artykule przedstawiono analizę efektywności inwestycji w akcje spółek, które prowadzą działalność na rynku private equity, notowanych na polskim publicznym rynku akcji (zidentyfikowano 29 takich spółek). Wykazano, że inwestycje w te akcje przynoszą generalnie wyższe stopy zwrotu niż z indeksu WIG (przyjętego za benchmark), ale też cechują się znacznie wyższym ryzykiem inwestycyjnym (mierzonym odchyleniem standardowym). Efektywności tych inwestycji (mierzonej wskaźnikami Sharpe’a i Treynora) nie można uznać za wyższą od efektywności inwestycji w benchmark (WIG), co jednak nie znaczy, że jest ona niższa. Ponadto stwierdzono słabą korelację stóp zwrotu z akcji notowanych spółek private equity ze stopami zwrotu z WIG, z czego wynika, iż akcje te są instrumentami pozwalającymi znacznie redukować ryzyko portfeli inwestycyjnych
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2017, Nr 1 (30), s. 100-126
Keywords: private equity; efektywność inwestycji w akcje; optymalizacja portfela inwestycyjnego; efficiency of investemts in shares; investment portfolio optimisation