Kapitały białoruskich zakładów ubezpieczeniowych – analiza struktury i problemy wyceny - Verezubova, Tatjana (Capital of Belarus insurance organizations– structure analysis and evaluation problem, 2017)
Kapitał jako źródło finansowania stanowi istotną pozycję bilansową. Dla niektórych podmiotów prowadzących działalność w warunkach białoruskiego ustawodawstwa jego posiadanie wiąże się z wieloma problemami, dotyczącymi np. wyceny. W artykule dokonano analizy kapitałów białoruskich spółek ubezpieczeniowych. Celem artykułu było określenie podstawowych elementów kapitału oraz identyfikacja podstawowych problemów związanych z jego tworzeniem i wykorzystywaniem przez te podmioty w Republice Białorusi. Szczególną uwagę poświęcono problemom bieżącej i bilansowej wyceny kapitału, a także jego wystarczalności dla zachowania wypłacalności ubezpieczycieli. Analizą objęto również rezerwy ubezpieczeniowe, które stanowią szczególną, charakterystyczną dla tej grupy podmiotów pozycję pasywów. W artykule jako metody badawcze wykorzystano analizę i dedukcję. Przedmiotem analizy była literatura z dziedziny rachunkowości i akty prawne obowiązujące w tym zakresie na Białorusi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 484; s. 225-234
Keywords: kapitał; zakłady ubezpieczeniowe; kapitał podstawowy; rezerwy ubezpieczeniowe; zyski; сapital; insurance organizations; authorized capital; insurance reserves; profits