Ustalanie kapitału wspólników przy zmianie formy ewidencji w spółce cywilnej - Szydełko, Alfred (Estimation of the shareholder capital on amending the form of evidence in civil partnership, 2017)
Celem opracowania jest zaprezentowanie kluczowych problemów związanych z ustalaniem kapitału właścicieli w spółce cywilnej w sytuacji zmiany formy ewidencji z podatkowej księgi przychodów i rozchodów na księgi rachunkowe. Jako metody badawcze zastosowano analizę regulacji prawnych oraz literatury, a wnioski sformułowano na podstawie metod dedukcji oraz rozumowania przez analogię, wykorzystując równocześnie doświadczenie praktyczne autora w tym zakresie. Opracowanie dotyczy sytuacji, gdy wspólnicy spółki cywilnej są opodatkowani podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach ogólnych, a zmiana formy ewidencji wymaga sporządzenia wykazu inwentarza, który w sposób szczególny wpływa na ostateczne ustalenie wysokości i ewentualnie prezentację kapitału wspólników w księgach rachunkowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 484, s. 207-215
Keywords: spółka cywilna; podatkowa księga przychodów i rozchodów; księgi rachunkowe; inwentarz; kapitał wspólników; convertible bonds into shares; financial instruments; balance sheet valuation; amortised cost; effective interest rate