Potencjalne akcje zwykłe i ich wpływ na wartość wskaźnika rozwodnionego zysku na akcję w świetle rozwiązań międzynarodowych standardów rachunkowości - Prewysz-Kwinto, Piotr; Voss, Grażyna (Potential ordinary shares and their impact on the value of diluted earning per share; based on the solution of international accounting standards, 2017)
Dynamiczny rozwój rynku finansowego doprowadził do powstania wielu instrumentów finansowych, które w ściśle określonych warunkach mogą ulec zamianie na akcje zwykłe podmiotu, powodując wzrost ich liczby. Te instrumenty określa się mianem potencjalnych akcji zwykłych i jeśli zostały wyemitowane przez jednostkę, zgodnie z rozwiązaniami zawartymi w MSR 33, powinny zostać uwzględnione przy obliczeniu wartości wskaźnika zysku na akcję – jednego z najważniejszych wskaźników finansowych wykorzystywanych przez inwestorów do podejmowania decyzji inwestycyjnych. Celem opracowania jest przedstawienie wpływu posiadanych przez jednostki potencjalnych akcji zwykłych na wartość wskaźnika EPS w świetle rozwiązań zawartych w międzynarodowych standardach rachunkowości. Realizacji postawionego celu dokonano na podstawie analizy dostępnej literatury przedmiotu, w tym międzynarodowych regulacji rachunkowości, oraz analizy informacji zawartych w sprawozdaniach finansowych największych grup kapitałowych notowanych na GPW w Warszawie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 484, s. 175-187
Keywords: zysk na akcję; EPS; potencjalne akcje zwykłe; MSR/MSSF; grupy kapitałowe