Kapitał z aktualizacji wyceny jako pozycja ujmowania skutków wyceny roślinnych aktywów biologicznych w wartości godziwej - Obrzeżgiewicz, Dawid (Recognition of the effects of valuation of plant biological assets at fair value in revaluation reserve, 2017)
Wycena w wartości godziwej stanowi odpowiedź na wzrastające potrzeby informacyjne, w szczególności dotyczące informacji o możliwościach generowania przyszłych przepływów pieniężnych, bieżącej wartości zasobów czy o ryzyku przyszłych przepływów pieniężnych. MSR 41 „Rolnictwo” nakazuje wycenę roślinnych aktywów biologicznych w wartości godziwej oraz obliguje do ujmowania skutków wyceny w wartości godziwej na wynik finansowy okresu, co może prowadzić do ujęcia przychodów i kosztów, które na skutek oddziaływania niekorzystnych czynników atmosferycznych nigdy nie zostaną zrealizowane. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na problem ujmowania skutków wyceny roślinnych aktywów biologicznych w wartości godziwej zgodnie z MSR 41 „Rolnictwo” w wyniku finansowym okresu oraz zaproponowanie alternatywnego sposobu ujmowania skutków wyceny w kapitale z aktualizacji wyceny. Przeprowadzone badania empiryczne dowiodły, że zasadne jest ujmowanie skutków wyceny roślinnych aktywów biologicznych w wartości godziwej w kapitale z aktualizacji wyceny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 484, s. 151-164
Keywords: kapitał z aktualizacji wyceny; wartość godziwa; roślinne aktywa biologiczne; wycena; ryzyko; revaluation reserve; fair value; plant biological assets; valuation; risk