Wybrane problemy pomiaru i prezentacji kapitału własnego w gospodarstwie wiejskim - Kondraszuk, Tomasz (Selected problems of measurement and presentation of ownership capital in rural holding, 2017)
Kapitał własny jest podstawową kategorią ekonomiczną zarówno na etapie powstawania, jak i bieżącego funkcjonowania każdego przedsiębiorstwa. Ze względu na swoją rolę, kapitały własne powinny być przedmiotem szczególnych analiz. Jednak z tworzeniem informacji o kapitale własnym wiąże się wiele problemów, zwłaszcza w firmach osób fizycznych. Kapitał właściciela nie jest stały i podlega ciągłym wahaniom. Wysokości tego kapitału nie określa żadna umowa. Celem pracy jest pokazanie, jak przebiega kreowanie, pomiar i prezentacja kapitału własnego w specyficznym podmiocie gospodarczym, jakim jest gospodarstwo wiejskie składające się z zakładu produkcyjnego (gospodarstwa rolnego) i rodziny rolniczej (gospodarstwa domowego). Okazuje się, że kapitał własny jest kategorią pozwalającą nie tylko na ocenę przez rolników własnych dokonań, lecz także jest podstawą wyznaczania kierunków doskonalenia rachunkowości zarządczej odpowiedzialnej za realizację przyjętych strategii rozwoju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 484, s. 107-119
Keywords: rolnictwo; kapitał własny; gospodarstwo; dochód rolniczy; wartość dodana; agriculture; equity; farm; agricultural income; added value