Kapitał obrotowy netto jako determinanta operacyjnego bezpieczeństwa finansowego przedsiębiorstwa - Comporek, Michał (Net working capital as a determinant of operational financial safety of enterprise, 2017)
Wskaźniki poziomu i struktury kapitału obrotowego netto mogą być postrzegane nie tylko jako istotne miary obrazujące płynność i wypłacalności przedsiębiorstwa, lecz także jako kluczowe mierniki podkreślające pozycję właścicieli majątku i ich partycypację w finansowaniu aktywów jednostki. Celem artykułu jest wyeksponowanie roli i znaczenia kapitału obrotowego netto w kształtowaniu operacyjnego bezpieczeństwa finansowego podmiotu gospodarczego. Podejście badawcze swój aplikacyjny charakter znajduje w możliwości oceny efektywności gospodarowania aktywami obrotowymi z wykorzystaniem czterech następujących miar: wskaźnika udziału kapitału obrotowego netto w aktywach obrotowych ogółem (Pcan), współczynnika bezpiecznej bieżącej płynności finansowej przedsiębiorstwa (SCLqR), wskaźnika operacyjnego zapotrzebowania na kapitał obrotowy netto (WCR) i wskaźnika pieniężnego zapotrzebowania na kapitał obrotowy netto (NLB). Badania przeprowadzono wśród 147 przemysłowych spółek publicznych, notowanych na GPW w Warszawie w latach 2011-2015
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 484, s. 59-74
Keywords: kapitał obrotowy netto; bezpieczeństwo finansowe; aktywa obrotowe; net working capital; financial safety; current assets