Bilansowe i podatkowe aspekty wniesienia aportu do spółki kapitałowej - Chluska, Jolanta; Czuba-Kulisińska, Beata (Balance sheet and tax aspects of providing an in-kind contribution to a capital company, 2017)
W warunkach rozwijającego się rynku kapitałowego coraz częściej można zaobserwować złożone struktury gospodarcze. Jednostki działające na rynku, chcąc osiągnąć swoje cele, wchodzą w związki kapitałowe z innymi podmiotami, tworząc spółki kapitałowe: spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością oraz spółkę akcyjną. Celem artykułu jest analiza uwarunkowań prawnych związanych z wnoszeniem wkładów niepieniężnych innych niż przedsiębiorstwo lub zorganizowana część przedsiębiorstwa, ujęcie ich w księgach rachunkowych oraz dla celów podatkowych. Podmiotem badań były spółki kapitałowe, w których obejmowane są udziały (akcje) w zamian za aporty. Jako narzędzia badawcze wykorzystano analizę literatury przedmiotu, regulacji prawnych oraz przykładu praktycznego wnoszenia aportów. Postawiono następujące pytania badawcze: dla kogo korzystny jest aport – dla inwestora czy spółki otrzymującej aport, jak wnoszone aporty wpływają na kondycję finansową podmiotu inwestora oraz podmiotu otrzymującego aport
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 484, s. 40-47
Keywords: aporty; spółka kapitałowa; kapitał; in-kind contributions; capital company; capital