Rachunkowość zarządcza a controlling - Nowak, Marta (Management accounting vs. controlling, 2017)
Celem artykułu jest wskazanie różnic pomiędzy rachunkowością zarządczą a controllingiem. Autorka stawia tezę, iż nie są one tożsame. Wywód ma charakter teoretyczny i bazuje na studiach literaturowych. Efektem przeprowadzonego postępowania badawczego jest określenie relacji pomiędzy rachunkowością zarządczą a metodą zarządzania przez controlling. Wskazane zostały podobieństwa i różnice pomiędzy rachunkowością menedżerską a controllingiem
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 480, s. 108-118
Keywords: rachunkowość zarządcza; controlling; rachunkowość; zarządzanie; management accounting; accounting; management